Původní stránky o filmu noir kompletně v češtině

20. října 2009

The Secret Fury (1950)

The Secret Fury
1950, USA, 86 min.

Na snímku Secret Fury, který se stal druhým režijním počinem Mela Ferrera, pozdějšího úspěšného herce, je nejzajímavější základní premisa: pianistka Ellen (Claudette Colbert) se má právě provdat za svou životní lásku, architekta Davida (Robert Ryan), když svatební obřad přeruší cizinec a všem přítomným v sále oznámí, že Ellen už vdaná je. Muži nejprve pochopitelně nikdo nevěří, postupně se ale začnou objevovat důkazy a svědci, kteří jeho verzi potvrzují. Situaci později zkomplikuje vražda, které je Ellen svědkem a ze které je sama obviněna. Hrdinka se tak začíná propadat do víru šílenství, z něhož ji může vysvobodit pouze její milovaný David. 

Pevně věřím, že každý, kdo má s noirem nějakou diváckou zkušenost, začne z propracované lsti na Ellen automaticky podezřívat postavu ztvárněnou Robertem Ryanem - jednoduše proto, že tento herecký "noirový král" (během třinácti let se objevil v patnácti filmech noir) je spjatý s postavami vyšinutých vrahů a maniaků (viz například Caught, Křížový výslech, V osidlech noci atd.). Můžeme tedy považovat za velmi vychytralý dramaturgický tah obsadit jej do role heroického zachránce - divákovi tak skutečný pachatel po celou dobu uniká a závěrečná pointa je skutečně překvapivá (o to méně však působí realisticky).


Na rozdíl od Ryana se Claudette Colbert objevovala v noirech jen sporadicky, větší prostor dostávala v (romantických) komediích a dramatech. V Secret Fury si však s ústřední postavou poradila výborně, její výkon v nelehké roli nikdy nesklouzne za hranici uvěřitelnosti. S postavou Ellen je rovněž spojen nejzajímavější moment filmu - subjektivní flashback, který odhaluje, co se stalo onoho dne, kdy měla být údajně poprvé provdána. Ferrer velmi funkčně užívá prolínaček a dvojexpozic k tomu, aby navodil snovou atmosféru a my diváci zůstali v nejistotě, zda se jedná o skutečnost či pouze o Elleninu představu. Jindy je však Ferrerova režie spíše mdlá a až příliš je nucena opírat se o herecké výkony.

Režie: Mel Ferrer
Produkce: Jack H. Skirball, Bruce Manning (Loring Theatre Corporation)
Scénář: Lionel Houser (námět Jack Leonard, James O'Hanlon)
Kamera: Leo Tover
Hudba: Roy Webb
Střih: Harry Marker
Výprava: Carroll Clark, Albert S. D'Agostino
Hrají: Claudette Colbert, Robert Ryan, Jane Cowl, Paul Kelly, Philip Ober a další

Distribuce: RKO

Odkazy

Žádné komentáře:

Okomentovat