Původní stránky o filmu noir kompletně v češtině

4. ledna 2010

The Crooked Way (1949)

The Crooked Way
1949, USA, 90 min.

Robert Florey (1900 - 1979) patří k polozapomenutým hollywoodským režisérům a troufám si tvrdit, že u nás jeho jméno s výjimkou několika zapálených filmových vědců nikdo nezná. Florey, původem Francouz, patřil k vlně evropských filmařů, kteří do Hollywoodu emigrovali ve dvacátých letech. Z jeho tvorby v tomto desetiletí vynikají především dva experimentální snímky, a to The Life and Death of 9413 (1928), jenž spolurežíroval s dalším hollywoodským imigrantem Slavko Vorkapichem, a Skyscraper Symphony (1929). První z nich je trefnou vizionářskou satirou na Hollywood a jeho praktiky a všem jej vřele doporučuji, k vidění je zde.

V třicátých letech je pak pro Floreyho kariéru důležitá spolupráce na scénáři Frankensteina (1931; přestože jeho jméno nebylo uvedeno v titulcích) a například režie snímku Murders in the Rue Morgue (1932), adaptace klasiky Edgara Allana Poea, na níž spolupracoval s kameramanem Karlem Freundem. Pro nás, noirové fanoušky je ale nejdůležitějším mezníkem Floreyho kariéry konec let čtyřicátých, konkrétně rok 1949, kdy podle rozhlasové hry No Blade Too Sharp Roberta Monroea natočil noirový snímek nazvaný The Crooked Way. 


Všem, kteří viděli Mankiewiczův film Somewhere in the Night (1946), se tento snímek při zhlížení Floreyho noiru ihned vybaví. Oba totiž staví na podobné zápletce - hrdina vracející se z války trpí amnézií a snaží se zjistit, kdo vlastně je. Logicky se dá očekávat, že jeho minulost bude pochybná. Zabředává tak do čím dál větších průšvihů a zdá se, že už není cesty zpět. Dodejme ještě, že kameramanem snímku je námi všemi obdivovaný a uctívaný John Alton, který z The Crooked Way dělá učebnicový příklad vysoce stylově nasnímaného noiru. Takže kdo doposud váhal, teď už nemá nad čím.

Film je ve veřejném vlastnictví.

Režie: Robert Florey
Produkce: Benedict Bogeaus (Benedict Bogeaus Production)

Scénář: Richard H. Landau podle rozhlasové hry No Blade Too Sharp Roberta Monroea
Kamera: John Alton
Hudba: Louis Forbes
Střih: Frank Sullivan
Výprava: Van Nest Polglase
Hrají: John Payne, Sonny Tufts, Ellen Drew, Rhys Williams, Percy Helton

Distribuce: United Artists
Premiéra: 22. dubna 1949

Odkazy:
CSFD
IMDb
Allmovie

7 komentářů:

  1. tady to už zase žije! gut. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Eva dlouho nic nenapsala.. zacina mi byt smutno :)

    OdpovědětVymazat
  3. Eva je trochu líná, viď? :)

    OdpovědětVymazat
  4. eva se sebou neco udela. Minimalne se muj stav posunul z lenosti do prepracovanosti... Az se vyspim, tak neco napisu ;o) Kazdopadne sory

    OdpovědětVymazat
  5. az se vyspis? takze jsi ve fazi zimniho spanku, jo? super, tak na jare se uvidime :)

    OdpovědětVymazat
  6. S trochou stesti se uvidime pristi podzim na twilightu. A vyspim se pochopitelne o vikendu :o)

    OdpovědětVymazat