Původní stránky o filmu noir kompletně v češtině

3. ledna 2010

Cry Danger (1951)

Cry Danger
1951, USA, 79 min.

Rocky (Dick Powell) byl před pěti lety neprávem odsouzen za podíl na krádeži 100 000 dolarů. Nyní se vrací z vězení s cílem očistit sebe a přítele Dannyho, který si má odsedět dalšího půl roku. Nejdříve z loupeže a falešného obvinění podezřívá podvodníka Castra (William Conrad), postupně však přichází na to, že do akce byl zapletený nejen Danny, ale i jeho atraktivní manželka Nancy (Rhonda Fleming), která dříve s Rockym udržovala poměr a nyní se jej ze všech sil snaží přesvědčit, že jej stále miluje...


Snímek natočený zhruba v polovině éry klasického filmu noir kombinuje několik různých noirových přístupů dohromady: hojné využívání exteriérů a naopak absence klaustrofobních interiérů (s typickým svícením a rakurzy) upomíná na docu-noiry přelomu 40. a 50. let; hláškující hlavní hrdina pevně odhodlaný odhalit pravdu a očistit své jméno odkazuje k filmovým adaptacím hard-boiled detektivek (ač se nejedná o soukromé očko, jeho pátrání má blízko k detektivnímu vyšetřování); postava Nancy je pak zajímavým "umírněným" příkladem femme fatale - pro hlavního hrdinu nepředstavuje smrtelné nebezpečí, ale samotný fakt, že mu celou dobu lhala, stačí k tomu, aby ji v závěru předal policii a sám odkráčel vstříc světlé budoucnosti (na noir netypicky optimistický závěr).

Rocky je přesně tím typem postavy, který Dicku Powellovi seděl nejvíce - málomluvný samotář, který se dokáže rozhodnout během vteřiny a na kterého letí všechny ženské (nebyl to žádný krasavec, ale charisma mu upřít nelze). Režie Roberta Parrishe je spíše nevýrazná, film si ale dokáže udržet slušné tempo (k čemuž dopomáhá sympatická stopáž), a fanouškům noiru jej tak lze s výhradami doporučit.

Režie: Robert Parrish
Produkce: Sam Wiesenthal, W.R. Frank (Olympic Productions)
Scénář: William Bowers; podle námětu Jeromea Cadyho
Kamera: Joseph F. Biroc
Hudba: Emil Newman, Paul Dunlap
Střih: Bernard W. Burton
Výprava: Richard Day
Hrají: Dick Powell, Rhonda Fleming, Richard Erdman, William Conrad, Regis Toomey, Jean Porter a další

Distribuce: RKO
Premiéra: 21. února 1951

Odkazy

Žádné komentáře:

Okomentovat