Původní stránky o filmu noir kompletně v češtině

14. června 2015

Online kurz o fenoménu filmu noir

Na začátku června odstartoval devítitýdenní kurz "The Case of Film Noir", který v prvé řadě maldým studentům a filmovým fanouškům nabízí bezprecedentní příležitost komplexně poznat a pochopit fenomén filmu noir.


Kurz, který je zdarma a online přístupný všem, zaštiťuje na e-learning se specializující profesor Richard L. Edwards z Ball State University, která projekt ve spolupráci s americkou televizní stanicí TCM spolupořádá. Tematicky se zaměřuje na klíčové otázky o podstatě filmu noir a jeho vlivech, témata a postavy, na jeho klasickou studiovou etapu a jeho podobu v poválečném období. Díky tomu budou absolventi kurzu (oceněni závěrečným certifikátem) schopni identifikovat a charakterizovat film noir jako takový, pochopit jeho původ a komplexně se seznámit s jeho historií a vývojem a především také dané filmy analyzovat a obecně (d)ocenit filmy éry klasického Hollywoodu.

Kurz běží paralelně s programový blokem "Summer of Darkness" americké televizní stanice TCM , která každý pátek v tomto měsíci a stejně tak i v červenci vysílá 24hodinové pásmo filmů noir, a to od raných titulů až po současné neonoirové experimenty. Celkově se jedná o více než stovku snímků, což je dosud nejširší ucelený programový cyklus filmu noir, který kdy TCM ve svém programu prezentovala (kompletní seznam najdete zde). Pokud nejste předplatiteli TCM, nevadí. Kurz zdarma poskytuje odkazy na veřejné domény.

Více informací naleznete zde nebo zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat